» Storleksjämförelse mellan en läsplatta och en pocketbok


Det kan ibland vara lite svårt att veta exakt hur stor en läsplatta genom att bara läsa siffror på någon hemsida. Så här kan du hitta en kort jämförelse med en pocketbok så att du kan få en uppfattning om hur stor läsplattan faktiskt är. Tänk dock på att storlekarna vi anger här är medelvärden, vissa läsplattor kan skilja sig ganska rejält från dessa värden.

En pocketbok är 110 x 180 mm (bredd x höjd) stor vilket ger den en diameter på 210 mm vilket motsvarar 8,3 tum. Det är dock lite felaktigt att göra en sådan jämförelse då en skärm på 8,3 tum snarare hade varit 125 x 170 mm på grund av olika format. Men för enkelhetens skull så fortsätter vi jämförelsen med en pocketbok även när det gäller skärmen. Tjockleken och vikten på en pocketbok varierar så klart med antalet sidor men de är ofta 25 – 30 mm tjocka och väger ungefär 250 g. Men de kan vara allt mellan 10 – 40 mm och väga mellan 150 – 450 g.

Läsplattor med 5-tums skärm
En 5-tums skärm har en diameter 127 mm vilket gör skärmen avsevärt mindre än en pocketbok. Storleken på en 5-tums e-bokläsare brukar vara ungefär 110 x 150 mm vilket innebär att den är lika bred som en normal pocketbok men lite kortare. Tjockleken brukar ligga på ungefär 10 mm vilket motsvarar de tunnaste pocketböckerna. E-bokläsarna brukar väga 150 – 200 g vilket även det motsvarar en liten pocketbok.

Läsplattor med 6-tums skärm
En 6-tums skärm har en diameter på ungefär 152 mm vilket även här innebär att skärmen är märkbart mindre än en pocketbok. Storleken på 6-tums e-bokläsare är ungefär 150 x 190 mm, alltså lite högre och ungefär 35 % bredare än en pocketbok. Läsplattorna brukar vara ungefär 10 mm tjocka och väga 200 – 300 g vilket är som en tunn pocketbok i tjocklek men en normal pocketbok i vikt.

Läsplattor med större skärmar
Det finns för tillfället inte så många e-bokläsare med större skärm än 6 tum så att sätta något medelvärde på dessa är därför väldigt svårt. Men en 7 tums skärm är ungefär 180 mm i diameter. En 8 tums skärm är ungefär stor som en pocketbok (210 mm i diameter) och en 10 tums skärm är något större på ungefär 250 mm i diameter.

När det gäller storleken på dessa större e-bokläsare så är det bättre att jämföra med en A4 sida istället för en pocketbok. En A4 sida är ungefär 210 x 300 mm stor. Det finns oss veterligen ingen läsplatta som i dagsläget är större än en A4 sida, de största med 10 tums skärm brukar komma nära i storlek men aldrig över.

Tjockleken på dessa stora e-bokläsare brukar ligga på runt 10 mm precis som de mindre e-bokläsarna. Viktmässigt brukar de ligga på 400 – 500 g vilket alltså motsvarar riktigt tjocka pocketböcker.

Widescreen skärmar
Vissa skärmar är av widescreen format vilket innebär att de antingen är lite högre och lite smalare eller lite kortare och bredare beroende på hur skärmen är placerad.